Naar inhoud

Het sjabloon van het d.pia.lab voor het GEB-proces aangepast door de Vlaamse gegevensbeschermingsautoriteit (VTC) en uitgegeven in het Nederlands

  • 7 januari 2022

De eerste adaptatie van het sjabloon van het d.pia.lab voor een verslag van het proces van een gegevensbeschermingseffectbeoordeling (GEB) of, in het Engels, de data protection impact assessment (DPIA) is een feit. In januari 2022 heeft de Vlaamse Toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens (VTC) haar eigen GEB-sjabloon uitgebracht in de Nederlandse taal, gebaseerd op het werk van het d.pia.lab. Dit sjabloon is nu te vinden op de officiële website van de VTC.

Over de wijze waarop het GEB-proces, dat in de EU/EER inmiddels wettelijk verplicht is (zie bijvoorbeeld artikel 35 AVG), het beste kan worden uitgevoerd, is uitgebreid gediscussieerd. Daarom heeft het d.pia.lab in 2020 een sjabloon voorgesteld voor een verslag van het GEB-proces voor de EU, gepubliceerd in open access en onder een Creative Commons-licentie die vrij hergebruik en aanpassing toelaat. Het sjabloon is vervolgens vertaald in verschillende talen, namelijk Frans, Grieks en Pools.

De VTC heeft onlangs vastgesteld dat er enerzijds vraag was naar een GEB-sjabloon voor de Vlaamse publieke sector, zowel gesignaleerd door de verwerkingsverantwoordelijken als door de functionarissen voor gegevensbescherming, en dat anderzijds verschillende reeds opgestelde GEB-verslagen tot op zekere hoogte niet voldeden aan de vereisten van de AVG. Daarom heeft de VTC haar eigen GEB-sjabloon opgesteld, gebaseerd op het sjabloon van het d.pia.lab, aangepast aan de specifieke Belgisch juridische omgeving, en bovendien (noodzakelijkerwijs) vertaald in het Nederlands.

Een korte toelichting hierover: in België als federaal land, bestaan er verschillende gegevensbeschermingsautoriteiten. De VTC is verantwoordelijk voor het toezicht op de toepassing van de AVG door de Vlaamse autoriteiten. Op die manier vullen de werkzaamheden van de VTC de werkzaamheden van de Belgische federale gegevensbeschermingsautoriteiten aan (te weten: de GBA, het COC, het Comité I en het Comité P).

Het d.pia.lab is verheugd dat de VTC haar werk bruikbaar heeft gevonden. Zowel het d.pia.lab als de VTC zijn voortdurend op zoek naar feedback over het gebruik van GEB-sjablonen om deze te verbeteren en zo gebruiksvriendelijk mogelijk te houden. Dergelijke feedback is dus welkom op respectievelijk dpialab@vub.ac.be of contact@toezichtcommissie.be.